Gå til forsiden
Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Frederik Ernsts Have

 

 

 

Som en skjult perle bag Østergade 57 i hovedgaden i købstaden Assens ligger den italiensk-inspirerede byhave. Den italienske have, i den form den har i dag, blev anlagt af sølvvarefabrikanten Frederik Ernst (1892-1976). Også en generation før var haven i familiens eje, og haven har således undergået flere faser. Tidligere prydedes haven blandt andet af lysthus, og der var en pumpe, hvorfra der kunne hentes vand.

 


 

I bygningerne der omkranser haven lå Ernst's Sølvvarefabrik samt en butik, hvorfra fabrikkens produkter blev forhandlet.


Haven er designet til at man tilgår den fra syd-enden af gårdkomplekset. Havens opbygning er organiseret omkring en betonsat og hævet midte som er afsluttet af rosenespalier på de to lange sider og afrundet af en søjlegang og høj beplantning i den nordlige ende. Centralt placeret i den hævede midte er et rektangulært bassin omkranset af en belægning af karakteristiske røde neksøsten. Et iøjnefaldende element i haven er smukke afstøbninger.

 


 

I en artikel om Frederik Ernst i "Femina", d. 25. februar i 1964 står det omtalt, at skulpturerne er hentet hjem fra Italien. Vi ved dog også, at de alle blev forhandlet af Stukkatur- & Kunststensfabrik i København, Lamberg-Petersens Efterfølger, Peter Ove Christensen, Glentevej 69, da et udateret katalog (formodentlig fra senest 1943) over denne forhandlers varer indeholder alle havens skulpturer. Af kataloget fremgår det, at afstøbningerne er udført i ergolith ”et smukt Materiale, der fremstilles bl.a. af ren Natursten og cement.”

 

 

Havens nuværende beplantning
I starten af 2016 påbegyndte museet planlægningen af et omfattende arbejde for at genskabe haven, som den stod i første halvdel af 1960’erne.

 


Haven var i 2016 vokset til og en række planter var kommet til haven, som ikke var en del af den oprindelige have. Dette blev konstateret på grundlag af billedmateriale – da en original, nedskrevet, haveplan, ikke er fundet. Elementer i haven stammer desuden fra før 1960, fx afstøbningerne omtalt i ovenstående afsnit.


Beplantningen er desuden nøje udvalgt på grundlag af, hvad personer der er kommet i haven igennem mange år kan huske har stået her – samt ud fra foto materiale.

Fra syd er haven præget af to store rosenbede med storblomstrede roser. Her har vi valgt en række historiske rosensorter; Hanne, Super Star, Pascali og Peace.

 

 

 

 

Siderne af haven er markeret med espalier, hvor vi har valgt en række klassiske buskroser; Gloire de Dijon, Madame Alfred Carriere, New Dawn og Flammentanz. Langs espalierne er staudebede, som er tilplantet symmetrisk, så de to øst- og vestvendte sider minder om hinanden. Her står også to smukke magnoliatræer.

 

 

 

Mod nord afsluttes haven med høj beplantning, som med tiden vil danne et tættere bagtæppe. Her står blandt andet to Malus ’Gorgeous’ sammen med to opstammede taxus baccata ’fastigiata’ og to Buxus ’sempervirens’.

 

 

Åbningstider og priser

For information om åbningstider og priser, se her.

 

Det er tilladt at nyde medbragt mad og drikke i haven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ernsts Samlinger

Østergade 57

5610 Assens

klik her

 

Willemoesgaarden

Østergade 36

5610 Assens

klik her

    

Toldbodhus              

Nordre Havnevej 19        

5610 Assens

klik her

administration

Østergade 57 A

5610 Assens

Tlf. 64 71 31 90

Mail: post@museumvestfyn.dk

 

 

 

assens lokalarkiv

Foreningshuset Gasværket

Ramsherred 52 

5610 Assens

Tlf. 64 71 31 90

klik her

 

 

 

 

Fredag d. 23. marts holder vi (gen-) åbning af udstillingen Mennesket og havnen i Toldbodhus, Nordre Havnevej 19. Alle er meget velkomne til at deltage i åbningen, som finder sted kl. 14.
Lørdag d. 24. marts slår vi dørene op til sæsonstart.
Onsdag d. 28. marts har vi præmiere på vores nye koncept "Gratis Onsdag".